Bivši dekan u pritvoru

SMEDEREVO, 8. decembar 2016 – Vanpretresno veće Višeg suda u Smederevu, pred kojim se vodi proces poznat kao afera „Indeks“, donelo je odluku da Predrag Stojanović, nekadašnji dekan Pravnog fakulteta, ostane u pritvoru u smederevskom okružnom zatvoru. Stojanović je, podsetimo, jedini od osamdesetak optuženih za kupovinu i prodaju ispita na ovom fakultetu koji nije dao svoj iskaz za proteklih sedam godina. On se ovog četvrtka pojavio pred sudom, prethodnog dana je najavio da će doći, a sve nakon što mu je zaprećeno pritvorom u trajanju od 60 dana.

Izneo je pred sudom svoju odbranu, naznačivši da u svemu ostaje pri onom što je rekao u predkrivičnom postupku, ali je u pritvoru i ostao. Na ovakvu odluku, da pravo iz sudnice ode u Okružni zatvor, žalili su se i optuženi Stojanović i njegovi branioci, ali promene nije bilo.

– On je očigledno izbegavao da dođe na glavni pretres, od 1. septembra 2009. samo jednom se pojavi, a i tada nakon što je izdata naredba za njegovo prinudno dovođenje. I tada je tvrdio da zbog zdravstvenih problema nije u mogućnosti da iznese svoju odbranu, mada je i sam rekao da je u međuvremenu držao predavanja i ispitivao studente. Uz dužno poštovanje toga da on zaista ima ozbiljne zdravstvene probleme, otežano se kreće, uz pomoć štapa i drugih ljudi, s obzirom da je njegovo mentalno funkcionisanje apsolutno očuvano, što se videlo i na današnjem pretresu, mentalno zaključeno je da je mogao da se pojavi pred sudom – kaže Slađana Bojković, predsednica Višeg suda i sudeći sudija u ovom predmetu.

Stojanović je, prema saznanjima policije, proteklih meseci bio na nepoznatoj adresi u Beogradu. On pa tvrdi da je tu bio zbog pregleda koje obavlja, na pretresu u četvrtak je dao i adresu na kojoj se u Beogradu nalazio u periodima kada odlazi na lečenje. Naveo je i da mu predstoji operacija kuka i kolena.

– Hvala policiji što se brine o meni – kratko je rekao Stojanović u hodniku, na stepeništu ispred sudnice koji je s mukom savladao uz pomoć štapa i rođaka.

Ipak, nije verovatno da će bivši dekan duže provesti u zatvorskoj jedinici u Smederevu. Odbrana je tražila utvrđivanje zdravstvenog stanja od strane veštaka medicinske struke, a mera pritvora će, po odluci Veća, biti zamenjena ukoliko optuženi Stojanović ili neko drugi za njega pruži jemstvo u iznosu od milion dinara ili hipoteku u toj vrednosti. Inače, Stojanović se u ovom procesu tereti da je primanjem mita protivpravno pribavio iznos od nešto više od 2.000 evra. (Djole)

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!